6. toukokuuta 2014

Ei laihduteta huomennakaan

Jos perheessä nuori alkaa kiinnittää huomiota muiden syömiseen, kuluttaa tuhottomasti aikaa tuoteselosteita tutkien, vaatii kevyttuotteita jääkaappiin ja suhtautuu kovin tunteenomaisesti "epäterveellisiin" ruokiin, on syytä havahtua. Mikä on tällaisen käytöksen taustalla? Miksi ruoka herättää niin paljon ristiriitaisia tunteita?

Hämmästyttävän moni anoreksiatarina lähtee muutaman kilon laihdutusyrityksestä, erityisesti sellaisesta joille alun pitäenkään ei ollut mitään terveydellistä tarvetta. Kun keho laihtuu riittävästi, kehittyy aliravitsemustila. Fyysisten oireiden lisäksi kaikki riittävän alipainoiset ihmiset saavat psyykkisiä oireita (vrt. Minnesota-tutkimus); tunteiden säätelyvaikeuksia, pakonomaisen käyttäytymisen oireita, mielialan laskua, seksuaalisen ja sosiaalisen mielenkiinnon häviämistä ym. Joskus muinoin nälänhädän aikana ruuan ympärille keskittyvä pakonomainen käyttäytyminen saattoi palvella jopa hengissä selviytymistä, mutta anoreksiassa pakko-oireet suuntautuvat ruokaan ja syömiseen liittyvien rajoittavien sääntöjen ja rutiinien muodostamiseen. Sairastunut saattaa kuvata ulkopuolisen äänen, joka puhuu yksikön toisessa persoonassa, käskyttää ja haukkuu. Eikä sitten enää oikein erota, mikä ajatus on oma ja mikä syömishäiriön; voinko enää pitää lempiruuastani, koska siinä on liikaa kaloreita? Keskittymiskyky, muisti, oppimis- ja ongelmanratkaisukyky heikkenevät, mikä hankaloittaa paranemista. Itseään ruokkiva noidankehä on valmis.

Tänään 6. toukokuuta on kansainvälinen Älä laihduta -päivä. Mutta mitä jos ei annettaisi kyseenalaista esimerkkiä huomennakaan?

- N -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustelu on hyvästä! Toivomme asiallisia ja rakentavia kommentteja nimellä, nimimerkillä tai ilman nimeä. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.