Mihin Maudsleyn menetelmä sopii ja mikä on sen teho?

Perhepohjaista hoitomenetelmää on tutkittu alle kolme vuotta anoreksiaa tai bulimiaa sairastaneiden nuorten hoidossa. 

Tutkimusten mukaan anoreksiaa sairastaneista nuorista n. 60 % on saavuttanut normaalipainon hoitojakson loppuun mennessä. Neljästä viiteen vuotta hoidon aloittamisesta 80 % nuorista on täysin parantuneita ja normaalipainoisia. Alle 18-vuotiailla tämä lähestymistapa oli tehokkaampi kuin yksilöterapia.

Bulimiaa sairastaneista nuorista 39 % ei enää ahminut ja oksennellut hoitojakson lopussa (verrattuna 20 %:iin supportiivisen psykoterapian ryhmästä = kontrolliryhmä). Kuuden kuukauden kuluttua hoidon loppumisesta luku on 30 % (verrattuna 10 %:iin kontrolliryhmästä).

Perhepohjaista hoitoa on kokeiltu myös lasten anoreksian ehkäisemisessä, nuorilla, joilla on anoreksian kehittymiseen viittaavia oireita sekä lasten ylipainon hoidossa. Myös nuorilla aikuisilla tulokset ovat lupaavia. Alustavan tutkimustuloksen mukaan 6 kk kestäneen hoitojakson loppuessa 68 % anoreksiaan sairastavista nuorista aikuisista (18-26 vuotta) oli normaalipainossa, ja 12 kk seurantakäynnin kohdalla normaalipainossa oli edelleen 59 %.

Uudella Maudsleyn mallilla tarkoitetaan kaikille syömishäiriöitä sairastavista huolehtiville läheisille suunnattua "työkalupakkia", jonka tarkoituksena on tarjota taitoja ja opastusta tässä kärsivällisyyttä vaativassa ja usein stressaavassa tehtävässä. Uutta mallia voidaan käyttää minkä hyvänsä syömishäiriöiden hoitomuodon tukena.

Lähde:
My Kid is Back. J Alexander & D Le Grange

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustelu on hyvästä! Toivomme asiallisia ja rakentavia kommentteja nimellä, nimimerkillä tai ilman nimeä. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.