Maudsleyn menetelmän taustaa

Perhetyön käyttö nuorten anoreksian hoidossa pohjautuu lastenpsykiatri Salvador Minuchinin ja hänen kollegoidensa työhön Philadelphiassa (U.S.). Perhepohjaista hoitoa (family-based  treatment FBT) syömishäiriöissä lähdettiin kehittämään Maudsleyn sairaalassa Lontoossa (U.K.) 1980-luvulla (Dr. Christopher Dare, Dr. Ivan Eisler, prof. Daniel Le Grange). Ensimmäiset kontrolloidut perhelähtöiset hoitotutkimukset (Russell et al. 1987Eisler et al. 1997) anoreksia ja bulimia nervosan hoidossa tehtiin kyseisessä sairaalassa ja siksi hoitometodi tunnetaan Maudsleyn menetelmänä (Maudsley's Approach). 1990-luvulla menetelmää nuorten syömishäiriöiden hoidossa lähdettiin tutkimaan myös Stanfordin yliopistossa (U.S.). Sittemmin Maudsleyn menetelmän käyttö on levinnyt mm. muuhun Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja osaan Eurooppaa.

Perhepohjaista hoitomenetelmää on sittemmin kehitetty eteenpäin mm. moniperhehoidoksi. Menetelmästä on tehty myös hoito-oppaat nuoren anoreksia nervosan (Lock & Le Grange 2001manuaali) ja bulimia nervosan (manuaali) hoitoa ajatellen. Uusien alustavien tutkimustulosten mukaan menetelmä soveltuu myös 18-26 -vuotiaiden nuorten aikuisten anoreksian hoitoon.

Menetelmään perehtyessään voi törmätä myös käsitteeseen "uusi Maudsleyn malli" (the New Maudsley approach/model/method). Alussa mainittu Maudsleyn menetelmä on tiukasti tutkimustietoon pohjautuen suunnattu vain nuorten anoreksian ja bulimian hoitoon ja hoito käsittää tietynlaiset vaiheet. Uudella Maudsleyn mallilla tarkoitetaan kaikille syömishäiriöitä sairastavista huolehtiville läheisille suunnattua "työkalupakkia", jonka tarkoituksena on tarjota taitoja ja opastusta syömishäiriöön sairastuneen auttamiseksi kotona. Sen tarkoituksena on lyhyellä tähtäimellä vähentää läheisten kokemaa stressiä ja ahdistusta tilanteesta ja pitkällä tähtäimellä auttaa syömishäiriöstä toipumisessa. Uutta mallia voidaan käyttää minkä hyvänsä syömishäiriöiden hoitomuodon tukena.

Lähteet:
My Kid is Back. J Alexander & D Le Grange
The New Maudsley Approach

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Keskustelu on hyvästä! Toivomme asiallisia ja rakentavia kommentteja nimellä, nimimerkillä tai ilman nimeä. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.